18 Eylül 2008 Perşembe

"Oxumaq, Oxumaq, yenədə Oxumaq"

Her defe elime yeni kitab, qezet ya da jurnal alanda, Leninin "oxumaq, oxumaq, yenədə oxumaq" şüarı yadıma düşür. Heç də tekstdən çıxartma yazı deyilmiş. Həmin şüar Leninin 1899-cu ildə yazdığı "Rusiya sosial-demokratiyasının istiqaməti anlayışı" əsərindən götürülmüşdür. Neyse bu gün burada Lenin ne deyib ne demeyib onu danışmayacam. Amma söhbete girmezden evvel bir letife ağlıma geldi.
"Bir gün atayla oğlu şeherde gezerken, Lenin bir elinde kitab, bir eli de havada insanları salamlayır şekilde heykelini gören oğul atasından soruşur:
- Ata, ata o kimdi niye ele edir?
- Oğlum o Lenindi orda demek isteyir ki, "oxumaq, oxumaq, yenədə oxumaq"!
Uşaq yerden daş götürüb heyleke atır, Leninin eli gelir düşür "şeyinin" üzerine ve uşaq yeniden atasına sual verir:
- Ata, ata bes indi ne demeye çalışır sence?
- Oğul indi demek isteyir ki oxuyursan oxu, oxumursan "şeyime" kimi!!!

Neyse tebii ki, bu bir letifedir ama görünür men burda size oxumadığınız üçün mene ne, lap da "şeyime" kimi demeyecem, yene gözümün önünde olanlardan yazacam. Göz gördüyünü, qulaq eşitdiyini danışar ki, men qulağımdan çox ele gözüme etibar edirem. Ele götürek Azerbaycan gencinin kitaba olan marağını. Hamıya bellidir ki, Sovet Hökümeti vaxtında yüzlerce yazıçının, yüzlerle eserleri, minlerce hetta milyonlarca insanın elinden düşmezdi. İndi kitab deyende ele bil söyüş söyürsen. Neyse biraz yüngül varianta keçek. Azerbaycanda neşr olunan qezetler ve jurnallar. Qezetlerimizin sayı çox olmadığı üçün ele men onların adlarını yazmaq isteyirem sizler üçün.

* 525-ci qəzet
* Alma qəzeti
* Ayna qəzeti
* Azadlıq qəzeti
* Azərbaycan qəzeti
* Bakı Xəbər qəzeti
* Bakı Zaman qəzeti
* Bizim Əsr qəzeti
* Bizim Yol qəzeti
* Exo qəzeti
* Ekspress qəzeti
* Ədalət qəzeti
* Ədəbiyyat qəzeti
* Futbol+ qəzeti
* Gün Səhər qəzeti
* Hürriyyət qəzeti
* Xalq qəzeti
* İki Sahil qəzeti
* Müxalifət qəzeti
* Respublika qəzeti
* Reytinq qəzeti
* Səs qəzeti
* Şərq qəzeti
* Üç Nöqtə qəzeti
* Yeni Azərbaycan qəzeti
* Yeni Müsavat qəzeti
* Zerkalo qəzeti

Bu qezetleri oxuyan var? Sual verdim özüme. Getdim qezet satış menteqelerinin birinin yanında dayandım. Açıqcası krossvord qezetlerinden başqa bir şey gözüme deymedi, amma yene de sebr etdim. Qezetden daha çox saqqız, siqaret alveri aparan menteqe meni bir xeyli düşündürmeye vadar etdi. Yaxınlaşdım ve qezet istedim. Adam bir xeyli mene baxdı ve dediyim qezeti axtarıb, tapdı ve mene uzatdı. Çünkü Azerbaycanda qezetleri yalnız yaşlı nesil oxuyur. Qezeti aldım, metroya girdim. 20 deqiqelik yol gedeceyim bu vaxt erzinde, gözlerimi bir qızın "arxasına" zillemekdense, telefonumu açıb başqalarına seviyyesiz şekiller göndermekdense elimdeki qezeti oxuyar ve daha çox eylenerem ki bunu derk etmek üçün "alim" olmağa gerek yoxdu. Ama ne olursa ondan sonra baş verir. Hamı gözünü zilleyir bir parça qezetine. Yaşlı nesil sene maraqla baxır. Elinde imkanı olsa ağsaqqal durub deyer ki, oğul men qalxıram gel sen otur, rahat qezetini oxu. Bezileri de qezetleri sadece bir şey bükmek üçün, üzerine oturmaq ya da üzerinde yemek yemek üçün istifade edir. Heç tualetde istifade edenleri demirem. Neyse sözümün canı oxumaq olsa da, neyi nece ne şekilde harda oxumağı bilmek de lazımdır. Sonra da deyirler ki, eşi Azerbaycanda qezet var ki oxunası? Men de bele bir sualla müraciet etmek isteyirem. Bu yaşınıza qeder neçe kitab oxumusunuz? Hansı qezet, jurnallara abune olmusunuz? Neyse amma qezet var oxunası, qezet de var bir şey bükülesi.. Bu fikre de qatılıram. Ama nece deyerler, qarşına gelen yemeyin dadına baxmamış "duzu azdır" ya da "yeyilesi deyil" deme.. Neyse oxuyaq ki, adam olaq...

Hiç yorum yok: